10 handige tips om meer ruimte te creëren in een kleine keuken

10 handige tips om meer ruimte te creëren in een kleine keuken

Heb jij een kleine keuken of lijkt jouw keuken gewoon erg klein? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Een keuken kan natuurlijk klein zijn maar met de verkeerde middelen en oplossingen kan een keuken nóg kleiner lijken. Daarom is het van belang dat je het op een optimale en efficiënte manier inricht zodat de ruimte ruimtelijker aan voelt. In deze blog 10 handige tips voor het inrichten van een kleine keuken.

Tip 1: Opruimen

​Voordat je begint met het inrichten van je keuken is het wellicht verstandig om eens heel goed op te ruimen. Alles wat je niet nodig hebt of de laatste jaren nooit hebt gebruikt gaat weg. Dan pas ruim je de oude keuken helemaal leeg en begin je aan een nieuwe start.

Tip 2: Uitbreiding

​Grenst jouw keuken aan de tuin dan zou je in principe de keuken groter kunnen maken door uit te bouwen. Wil je geen stuk tuin missen? Het is ook mogelijk de keuken binnenshuis uit te breiden door iets van een andere ruimte af te snoepen.

Tip 3: Budget

​Een kleine keuken handig inrichten hoeft niet veel geld te kosten maar als je innovatieve systemen wil gebruiken om de kleine ruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken dan kan het iets duurder worden. Bedenk van tevoren goed hoeveel je wilt uitgeven aan je keuken en hoe je budget is opgebouwd. Waar geef je het meeste geld aan uit en waar minder? Wij helpen je graag op weg met inspiratie en inzicht tijdens een vrijblijvend adviesgesprek!

Tip 4: Less is more

​Probeer in een kleine keuken niet teveel te doen qua kleuren, materialen en meubels. Houd het simpel! Daarnaast is het ook een idee om na te denken over wat echt van essentieel belang is in je keuken. Zijn er misschien dingen die naar een andere ruimte verplaatst kunnen worden?

Tip 5: Inbouwapparatuur

​Ovens, magnetrons, stoomovens, koelkasten, vriezer, vaatwasser en alle andere apparatuur vereisen erg veel ruimte in een keuken. Als je erg weinig ruimte hebt zal je afwegingen moeten maken. Veel apparatuur kan efficiënt worden gecombineerd. Denk bijvoorbeeld aan een combimagnetron (zodat je geen oven hoeft te missen!) of een koel/vriescombinatie. Ook is er bijvoorbeeld een kookstel met oven in één. Verder kun je ruimte besparen in je keuken door een kleine versie van het apparaat (zoals koelkast of vriezer) in de keuken te plaatsen en een grotere variant in de bijkeuken of garage te plaatsen.

Tip 6: Kleurgebruik

​Ga je voor een nieuwe keuken? Kleur is erg bepalend en kan een kleine keuken groter laten lijken. Zo maken lichte en neutrale kleuren dat de keuken aanvoelt. Ook de kleur van de wanden, vloer en plafond speelt hierin mee. Je creëert een ruimtelijker effect als je de wanden en plafond in een lichte kleur schildert en de vloer iets donkerder maakt.

Tip 7: Eten in de keuken

​Wil je graag in je keuken eten maar heb je te weinig plek voor een eettafel? Denk dan eens aan een bar in de keuken. Deze zijn kleiner en passen gemakkelijker ergens tussen. Er zijn diverse mogelijkheden voor iedere ruimte!

Tip 8: Compact

​Probeer alles zo compact mogelijk te houden. Passen je koffiekopjes in elkaar zodat ze gestapeld kunnen worden? Zijn de pannen stapelbaar? Alle keukentools nemen bij elkaar ook veel ruimte in beslag. Daarom is belangrijk om zo weinig en zo klein mogelijke tools aan te schaffen.

Tip 9: Keukenkastjes

​Als het gaat om keukenkastjes zijn er talloze mogelijkheden. In een kleine ruimte is het belangrijk de hoogte optimaal te benutten. Laat keukenkastjes doorlopen tot aan het plafond. Geen ruimte voor kastjes? Rekken aan je plafond voor pannen en mokken of planken op voor alle tools bieden dan vaak een goede uitkomst. Op het gebied van keukenkastjes zijn er zeer efficiënte oplossingen. Zo is het bijvoorbeeld een optie om de bestekla in een la te plaatsen, zodat je geen onnodige extra ruimte kwijt bent.

Tip 10: Verlichting

​Goede verlichting kan er tijdens de avonduren voor zorgen dat je keuken groter lijkt. Donkere hoekjes lijken klein en verlichte delen zijn juist groter. Probeer daarom verlichting te kiezen die je keuken optimaal verlicht. Bij nieuwe keukens neem ik standaard een lichtplan mee in het ontwerp. Wil jij weten waar jouw keuken verbeterd kan worden op het gebied van licht? Neem contact op! Ik help je graag op weg.

Over Bob

Keukenrenovatie is goedkoper dan je denkt. Door nieuwe deurtjes te plaatsen creeër je al een geheel andere look.

Onze merken