Keuzehulp: voor welke kookplaat ga jij?

Keuzehulp: voor welke kookplaat ga jij?

Een hele lange tijd was dit de standaard: koken op gas. Een gaskookplaat is dan ook zuinig in gebruik en goedkoop in aanschaf. Daarnaast kun je ook nog de temperatuur nauwkeurig regelen. Dat koken op gas steeds minder populair wordt is wel duidelijk. Vooral nu Nederland stap voor stap van het gas af wil. Nieuwbouwhuizen worden niet meer aangesloten op gas én er wordt graag gezien dat andere huishoudens elektrisch koken. Máár welke kookplaat past nu bij jou? Wij leggen het uit.

Voordelen elektrisch koken

​Het koken op een elektrische kookplaat brengt zo zijn voordelen met zich mee. Je hebt functies erbij die je niet hebt met koken op gas. Ben je bekend met de panherkenning? Een elektrische kookplaat herkent dat er geen pan meer opstaat en schakelt automatisch uit. Of de warmhoudzone, zo kun je je maaltijd goed warmhouden. Daarnaast kun je met de restwarmte-aanduiding zien of de plaat nog warm is.

Verschillende kookplaten

​Het is de nieuwe tijd: koken op elektrische kooksystemen. Wil jij vast meegaan in de elektrische tijd? Dan is dit het moment om te oriënteren voor een elektrische kookplaat. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo heb je de klassieke kookplaat, een keramische kookplaat en als laatst inductie. Wij vertellen je de verschillen tussen deze kookplaten.

1. Dé klassieke kookplaat

​Deze kookplaat staat bekend om zijn gietijzeren verwarmingselementen waar de pan op staat. De platen zijn goedkoop in aanschaf, maar zijn helaas iets minder energiezuinig wat betreft koken. Wil je deze kookplaat aansluiten? Dan heb je wel een extra elektrische groep nodig!

2. Dé moderne keramische kookplaat

​Halogeenstralers, elektrische verwarmingselementen óf infraroodelementen; daar maakt een keramische kookplaat gebruik van. Tijdens keramisch koken worden de spiralen verhit en gloeien rood op. De kookzones zijn aangegeven met cirkels. Zo weet je precies hoe groot je pan moet zijn. Een keramische kookplaat heeft een vlak oppervlak en is daarom makkelijker schoon te maken. Het verwarmen van en afkoelen van de platen gaat langzaam en is de temperatuur niet nauwkeurig te regelen. Oók voor deze plaat heb je een extra elektrische groep nodig.

3. Dé veilige inductie kookplaat

​Een inductiekookplaat zorgt voor een elektromagnetisch veld, hierdoor ontstaat de warmte. Heb je de plaat ingeschakeld? Dan zie én voel je geen warmte. Dit gebeurt pas als er een pan opstaat. Haal je de pan er weer af, dan is de plaat alleen maar warm en niet heet. Dit is een veilige manier van koken en zal je je niet verbranden.

Ben jij al overtuigd van elektrisch koken? Onze keukens zijn voorzien van verschillende soorten kookplaten. Aan jou de keuze!

Over Bob

Keukenrenovatie is goedkoper dan je denkt. Door nieuwe deurtjes te plaatsen creeër je al een geheel andere look.

Onze merken