Winterse gerechten van Bob
28-11-2025
Winterse gerechten
We hebben speciaal voor de decembermaand een aantal heerlijke winterse gerechten voor je samengesteld. Deze kunnen bijvoorbeeld erg goed in de stoomoven bereid worden. Eet smakelijk!
🥣 1. Klassieke Erwtensoep (Snert)
Voor 6 personen
Ingrediënten
-
500 g spliterwten
-
2 liter water
-
1 grote prei, in ringen
-
1 ui, gesnipperd
-
1 winterpeen, in blokjes
-
1 knolselderij, in blokjes
-
2 laurierbladeren
-
1 rookworst
-
300 g speklapjes of hamlappen
-
peper en zout
Bereiding
-
Spoel de spliterwten en breng ze met 2 liter water aan de kook.
-
Voeg spek of hamlappen toe + ui + laurier. Laat 45 min zacht koken.
-
Voeg wortel, prei en knolselderij toe en kook nog 45 min.
-
Haal het vlees eruit, snijd klein en doe terug in de pan.
-
Rookworst verwarmen, in plakjes en toevoegen.
-
Peper, zout en eventueel wat extra prei naar smaak.
-
Nog lekkerder als het een nacht mag staan.
🍠 2. Pompoen-Kokossoep (licht en romig)
Ingrediënten
-
1 flespompoen
-
1 ui
-
2 teentjes knoflook
-
400 ml kokosmelk
-
700 ml bouillon
-
snufje kaneel en chili
-
olie, zout
Bereiding
-
Snipper ui + knoflook, fruit in olie.
-
Pompoen in blokjes, kort meebakken.
-
Bouillon + kokosmelk toevoegen en 20 min koken.
-
Pureren en op smaak brengen met kaneel, chili en zout.
🍗 3. Winterse Kipstoof met Knolselderij (stoomoven)
Gerecht uit de stoomoven – 100% mals
Ingrediënten
-
4 kippendijen
-
1 knolselderij, in blokjes
-
2 wortels, in plakjes
-
1 ui, in halve ringen
-
150 ml kippenbouillon
-
1 tl tijm
-
peper en zout
Bereiding (stoomoven, 100°C stomen)
-
Doe alle ingrediënten in een stoomovenschaal.
-
Meng alles met de bouillon, peper, zout en tijm.
-
Stoom 45–50 minuten op 100°C.
-
Serveer met aardappelpuree of couscous.
🐟 4. Kabeljauw met Venkel & Citroen (stoomoven)
Licht, winters en supersappig uit de stoomoven.
Ingrediënten
-
4 stukken kabeljauw
-
1 venkelknol in dunne plakjes
-
1 citroen in schijfjes
-
2 el olijfolie
-
dille of peterselie
-
zout & peper
Bereiding
-
Leg de venkel in een stoomschaal, besprenkel met olie.
-
Leg daarop de kabeljauw, citroen en kruiden.
-
Stoom 20 minuten op 85–90°C.
-
Afmaken met verse dille.
🍠 5. Geroosterde Wintergroenten uit de Stoom-Combi (stoom + afbak)
Eerst stomen, daarna kort roosteren voor extra smaak.
Ingrediënten
-
pastinaak, wortel, spruiten, knolselderij (in grove stukken)
-
3 el olijfolie
-
1 tl rozemarijn
-
snufje zout
Bereiding
-
Groenten 15 min stomen op 100°C.
-
Daarna overzetten op een bakplaat, olie + kruiden toevoegen.
-
Afbakken op 200°C hetelucht voor 10 minuten voor een geroosterde buitenkant.
🍎 6. Warme Appel-Kaneel Compote (stoomoven)
Perfect bij pannenkoeken, yoghurt of desserts.
Ingrediënten
-
5 appels, in blokjes
-
2 el suiker of honing
-
1 tl kaneel
-
klein scheutje water
Bereiding
-
Alles in een schaal mengen.
-
Stoom 15 min op 100°C.
-
Eventueel nog grof prakken.
🥘 Winters stoofpotje met kip & wintergroenten (stoomoven)
✔️ Voordelen van de stoomoven
-
Smaak blijft puur en intens
-
Groenten behouden structuur
-
Kip blijft supermals
-
Weinig werk, alles in één schaal
🛒 Ingrediënten (4 personen)
-
500 g kipdijfilet, in grove stukken
-
2 winterpenen, in halve maantjes
-
1 pastinaak, in blokjes
-
1 prei, in ringen
-
1 kleine knolselderij, in blokjes
-
2 uien, grof gesneden
-
3 teentjes knoflook, fijngehakt
-
200 g kastanjechampignons, gehalveerd
-
250 ml kippenbouillon
-
1 el mosterd
-
2 tl gerookt paprikapoeder
-
2 takjes tijm
-
2 laurierblaadjes
-
Peper & zout
-
Scheutje olijfolie
🍲 Bereiding in de stoomoven
1. Voorbereiden
Meng in een ovenschaal:
-
kip
-
wintergroenten
-
champignons
-
ui & knoflook
-
olijfolie, mosterd, paprikapoeder, tijm en laurier
-
bouillon erover
-
zout & peper
Roer alles goed door.
2. Stomen
-
Plaats de schaal in de stoomoven
-
100 °C – 60 minuten (100% stoom)
→ Kip wordt zacht als pulled chicken en de groenten blijven mooi heel.
3. Optioneel: saus iets indikken
Wil je een dikkere saus?
Giet het vocht in een pannetje en verwarm kort met een klein beetje maïzena.
🍽️ Serveren
Heerlijk met:
-
Aardappelpuree
-
Romige polenta
-
Een stevige volkorenrijst
-
Of knapperig brood om de saus op te deppen
🌨️ Variaties
-
Vegetarisch: vervang kip door kikkererwten + zoete aardappel (stoomtijd blijft gelijk).
-
Meer diepgang: voeg 150 ml droge witte wijn toe i.p.v. evenveel bouillon.
-
Rokerige wintereditie: extra gerookt paprikapoeder of een klein scheutje sojasaus.
Heb je interesse in een stoomoven, wil je weten hoe het werkt? Plan dan een → afspraak, we helpen je graag.