Home Winterse gerechten van Bob keukenbouwer

Winterse gerechten van Bob keukenbouwer

Winterse gerechten van Bob keukenbouwer - def-_erwtensoep

Winterse gerechten van Bob keukenbouwer

We hebben speciaal voor de decembermaand een aantal heerlijke winterse gerechten voor je samengesteld. Deze kunnen bijvoorbeeld erg goed in de stoomoven bereid worden. Eet smakelijk!

Wil je nu meer komen te weten over een stoomoven? Plan dan een → afspraak en we vertellen je er graag alles over.

 

🥣 1. Klassieke Erwtensoep (Snert)

Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 500 g spliterwten

  • 2 liter water

  • 1 grote prei, in ringen

  • 1 ui, gesnipperd

  • 1 winterpeen, in blokjes

  • 1 knolselderij, in blokjes

  • 2 laurierbladeren

  • 1 rookworst

  • 300 g speklapjes of hamlappen

  • peper en zout

Bereiding

  1. Spoel de spliterwten en breng ze met 2 liter water aan de kook.

  2. Voeg spek of hamlappen toe + ui + laurier. Laat 45 min zacht koken.

  3. Voeg wortel, prei en knolselderij toe en kook nog 45 min.

  4. Haal het vlees eruit, snijd klein en doe terug in de pan.

  5. Rookworst verwarmen, in plakjes en toevoegen.

  6. Peper, zout en eventueel wat extra prei naar smaak.

  7. Nog lekkerder als het een nacht mag staan.


🍠 2. Pompoen-Kokossoep (licht en romig)

Ingrediënten

  • 1 flespompoen

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 400 ml kokosmelk

  • 700 ml bouillon

  • snufje kaneel en chili

  • olie, zout

Bereiding

  1. Snipper ui + knoflook, fruit in olie.

  2. Pompoen in blokjes, kort meebakken.

  3. Bouillon + kokosmelk toevoegen en 20 min koken.

  4. Pureren en op smaak brengen met kaneel, chili en zout.


🍗 3. Winterse Kipstoof met Knolselderij (stoomoven)

Gerecht uit de stoomoven – 100% mals

Ingrediënten

  • 4 kippendijen

  • 1 knolselderij, in blokjes

  • 2 wortels, in plakjes

  • 1 ui, in halve ringen

  • 150 ml kippenbouillon

  • 1 tl tijm

  • peper en zout

Bereiding (stoomoven, 100°C stomen)

  1. Doe alle ingrediënten in een stoomovenschaal.

  2. Meng alles met de bouillon, peper, zout en tijm.

  3. Stoom 45–50 minuten op 100°C.

  4. Serveer met aardappelpuree of couscous.


🐟 4. Kabeljauw met Venkel & Citroen (stoomoven)

Licht, winters en supersappig uit de stoomoven.

Ingrediënten

  • 4 stukken kabeljauw

  • 1 venkelknol in dunne plakjes

  • 1 citroen in schijfjes

  • 2 el olijfolie

  • dille of peterselie

  • zout & peper

Bereiding

  1. Leg de venkel in een stoomschaal, besprenkel met olie.

  2. Leg daarop de kabeljauw, citroen en kruiden.

  3. Stoom 20 minuten op 85–90°C.

  4. Afmaken met verse dille.


🍠 5. Geroosterde Wintergroenten uit de Stoom-Combi (stoom + afbak)

Eerst stomen, daarna kort roosteren voor extra smaak.

Ingrediënten

  • pastinaak, wortel, spruiten, knolselderij (in grove stukken)

  • 3 el olijfolie

  • 1 tl rozemarijn

  • snufje zout

Bereiding

  1. Groenten 15 min stomen op 100°C.

  2. Daarna overzetten op een bakplaat, olie + kruiden toevoegen.

  3. Afbakken op 200°C hetelucht voor 10 minuten voor een geroosterde buitenkant.


🍎 6. Warme Appel-Kaneel Compote (stoomoven)

Perfect bij pannenkoeken, yoghurt of desserts.

Ingrediënten

  • 5 appels, in blokjes

  • 2 el suiker of honing

  • 1 tl kaneel

  • klein scheutje water

Bereiding

  1. Alles in een schaal mengen.

  2. Stoom 15 min op 100°C.

  3. Eventueel nog grof prakken.


🥘 Winters stoofpotje met kip & wintergroenten (stoomoven)

✔️ Voordelen van de stoomoven

  • Smaak blijft puur en intens

  • Groenten behouden structuur

  • Kip blijft supermals

  • Weinig werk, alles in één schaal


🛒 Ingrediënten (4 personen)

  • 500 g kipdijfilet, in grove stukken

  • 2 winterpenen, in halve maantjes

  • 1 pastinaak, in blokjes

  • 1 prei, in ringen

  • 1 kleine knolselderij, in blokjes

  • 2 uien, grof gesneden

  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 200 g kastanjechampignons, gehalveerd

  • 250 ml kippenbouillon

  • 1 el mosterd

  • 2 tl gerookt paprikapoeder

  • 2 takjes tijm

  • 2 laurierblaadjes

  • Peper & zout

  • Scheutje olijfolie


🍲 Bereiding in de stoomoven

1. Voorbereiden

Meng in een ovenschaal:

  • kip

  • wintergroenten

  • champignons

  • ui & knoflook

  • olijfolie, mosterd, paprikapoeder, tijm en laurier

  • bouillon erover

  • zout & peper

Roer alles goed door.


2. Stomen

  • Plaats de schaal in de stoomoven

  • 100 °C – 60 minuten (100% stoom)

→ Kip wordt zacht als pulled chicken en de groenten blijven mooi heel.


3. Optioneel: saus iets indikken

Wil je een dikkere saus?
Giet het vocht in een pannetje en verwarm kort met een klein beetje maïzena.


🍽️ Serveren

Heerlijk met:

  • Aardappelpuree

  • Romige polenta

  • Een stevige volkorenrijst

  • Of knapperig brood om de saus op te deppen


🌨️ Variaties

  • Vegetarisch: vervang kip door kikkererwten + zoete aardappel (stoomtijd blijft gelijk).

  • Meer diepgang: voeg 150 ml droge witte wijn toe i.p.v. evenveel bouillon.

  • Rokerige wintereditie: extra gerookt paprikapoeder of een klein scheutje sojasaus.

Pagina's

Nieuws

Referenties

Neem een kijkje bij onze klanten thuis